Goede fietshouding

Jij bent uniek en je houding is dat ook. 

Je lichaamsbouw, grootte en conditie bepalen hoe je op je fiets zit. Maar ook je leeftijd en geslacht spelen hierin een rol. Daarom vereist de analyse van je optimale positie nu eenmaal een persoonlijke aanpak.

Niet alleen jouw eigenheid, maar vooral het type fiets dat je bestuurt, heeft een invloed op je optimale houding.

Afhankelijk van het type fiets, onderscheiden we een aantal basishoudingen.

Enkele voorbeelden:

  • De racefiets

Op een racefiets plaats je je handen voor 85% van de tijd (soms zelfs 90%) op de remgrepen. Voor wie graag snelheid maakt, is dit een tactische positie die een goede controle over de fiets geeft. Mits de afstelling correct uitgevoerd is…

  • De mountainbike en (cyclo)crossfiets

De basishouding op een mountainbike en (cyclo)crossfiets is een vloeiend en actieve houding. Als mountainbiker of veldrijder wil je op de juiste momenten uit je zadel komen. De ideale positie is een losse houding. Armen licht gebogen, goede grip op het stuur - met de duimen om het stuur heen - en de knieën wat uit elkaar. In deze positie beweeg je de mountainbike of crossfiets gemakkelijk onder je door, kun je naar voren of naar achter hangen en ben je alle obstakels de baas.

  • De trekking- of stadsfiets (en andere fietsen zonder klikpedalen)

Ook op een stadsfiets is de basishouding eerder dynamisch! Ondanks een rechtere basis train je heel wat spieren tijdens het fietsen. Deze spieren moeten dus de nodige ruimte en zuurstof krijgen.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie