Is er iemand symmetrisch?

Ga voor een spiegel staan en kijk naar je voeten, benen, heupen, armen, enz.  De kans is groot dat de ene boog hoger is dan de andere, elke been/knie heeft een unieke vorm, je vingertoppen hangen op verschillende lengtes, één schouder is naar voren, enz.

De meeste onevenwichtigheden/formaties hebben tegenhangers om de functie en het gevoel van evenwicht te behouden bij bipedale activiteiten - staan, lopen, lopen, lopen.  Deze kunnen worden verergerd of verminderd door unilaterale functies zoals racketsporten, golf, het gebruik van de computermuis, fysiotherapie, enz.

Onevenwichtigheden worden een aansprakelijkheid wanneer ze onderworpen zijn aan de vaste symmetrie van een fiets.

Een lage boog en/of gebogen been kan bijvoorbeeld de afstand tussen zadel en pedaal en handdruk aan dezelfde zijde vergroten.   Ik kan dit effect veranderen door de juiste maat shim of wig onder de korte zijschoen te plaatsen.

Het corrigeren van onevenwichtigheden bestaat uit het aanpassen van de fiets - zadel, stangen, geometrie, schoen, pedaal, enz. - om de persoon te passen, met een basislijn vastgesteld door een juiste gewichtsverdeling in de lengterichting, en tussen handen, voeten en bekken.

Mijn ervaring is dat een positief resultaat optreedt in de buurt van het punt dat de wervelkolom verticaal opstijgt van het heiligbeen naar het hoofd, met een gelijke vertebrale vertaling en rotatie door T-9.  Het is een beetje complexer dan alleen het hebben van je hoofd boven je kont, omdat eenzijdige kromming kan leiden tot contralaterale spier onevenwichtigheden gastheer voor een aantal andere symptomen.

Onevenwichtigheden kunnen het beste rechtstreeks worden aangepakt met een gekwalificeerde fitter.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie