Waarom de neurologische functie voorgaat aan de biomechanische activiteit ?

Het belang van de neurologische functie die voorgaat aan de biomechanische activiteit in ons lichaam

Elke actie op de fiets begint met een signaal uit de hersenen of elders in het centrale zenuwstelsel, dat op zijn beurt gebaseerd is op een constante stroom van proprioceptieve feedback van het lichaam. De sleutel tot het bereiken van een kwalitatief hoogstaand resultaat voor een cliënt ligt in het optimaliseren van dit centrale zenuwstelsel. Biomechanica zijn belangrijk, maar een optimale biomechanische functie is grotendeels afhankelijk van een optimale neurale functie.

Wat is proprioceptieve feedback?   Proprioceptie is de naam die wordt gegeven aan het bewustzijn van het centrale zenuwstelsel van ons lichaam. Vele miljoenen gevoelszenuwen, bekend als proprioceptoren, bevinden zich in de gewrichten, spieren, pezen, ligamenten, ogen, oren, enz. en geven een constante stroom van informatie over hun positie in de ruimte, de relatie met de zwaartekracht en de belasting van het centrale zenuwstelsel. Dit proces staat bekend als "proprioceptieve feedback".

Een basisprobleem doet zich echter voor. De hoeveelheid prikkels die het centrale zenuwstelsel elke seconde bereiken is massaal hoger dan ooit kan worden verwerkt en waarop kan worden gereageerd. Dat betekent dat ons bewustzijn van ons lichaam de ruimte veel gefilterd en onnauwkeurig is. Een gevolg hiervan is dat veel fietsers ervan uitgaan dat ze symmetrisch functioneren op de fiets omdat dat hun mentale beeld is van zichzelf tijdens het fietsen. Vaker wel dan niet, de realiteit van hun situatie is iets anders.

Om zo dicht mogelijk bij de ideale neurale en biomechanische prestaties te komen, betekent het verminderen of wegnemen van elke uitdaging in de positie van het onderwerp.

Een uitdaging is elke factor die de stabiliteit of symmetrie van de fietser op de fiets in twijfel trekt, elk probleem, elke asymmetrie.

De uitdagingen vallen uiteen in 3 brede categorieën - Positionele, Functioneel en Neurologisch.

“Positionele uitdagingen”  zijn kwesties zoals een slechte zadelpositie, de hoek van de schoenplaat en het frame model.

“Functionele uitdagingen”  zijn zaken als verschillen in de lengte van ledematen, gebrek aan voldoende flexibiliteit of een asymmetrisch patroon van flexibiliteit; verschillen in voetmorfologie tussen linker- en rechterkant, enzovoort. 

“Neurologische uitdagingen” zijn zaken als een patroon van (cerebellaire hemisferische) motorische controle dominantie; suboptimale proprioceptieve feedback van de lichaamsdelen die betrokken zijn bij het toepassen van kracht op de pedalen; zaken met betrekking tot effecten die problemen met het zicht en het vestibulaire systeem hebben op de houding en het ruimtelijke bewustzijn.

Tot slot is er een subklasse van Neurologische Uitdaging die ik "materiële uitdaging" noem. Een Materiaële uitdaging is wanneer fietsuitrusting of accessoires zijn samengesteld uit materialen die een negatief effect hebben op de fijne besturing en/of proprioceptieve feedback. 

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie