Steunzolen op maat

Zolen voor fietsers

Hoe communiceren onze voeten en hersenen?

97% van je dagelijkse bewegingen zijn onbewuste bewegingen. Zo bepaal je zelf wanneer je opstaat, maar bepaal je niet zelf welke spieren je eerst gaat gebruiken. Fietsen is grotendeels een onbewuste activiteit. Je kiest er zelf voor om te versnellen, te remmen of een bocht te nemen, maar je kiest er niet voor welke spieren je gaat gebruiken om deze acties uit te voeren. Deze onbewuste handelingen worden gecontroleerd door de kleine hersenen (cerebellum). Je kan er voor kiezen om het bewust te negeren, maar niet om het bewust te controleren. Zo kan je er bewust voor kiezen om je hielen meer te laten zakken omdat iemand tegen jou zei dat je zo beter zou presteren. Vanaf het moment dat je wordt afgeleid, keert je lichaam automatisch terug naar je normale traptechniek omdat het bewust negeren gestopt is en de onbewuste controle weer normaal - en meestal efficiënter - gebeurt.

Binnen het cerebellum krijgen prikkels uit het onderlichaam hogere verwerkingsprioriteit dan die uit het bovenlichaam. Dit komt omdat we door de geschiedenis geëvolueerd zijn tot rechtopstaande tweevoetige wezens waarbij lopen onze manier van voortbewegen is. Onder andere vanuit de heupen, knieën en enkels krijgen we constant signalen. Als één van die signalen pijnsignalen betreft, gaat ons lichaam automatisch compenseren om die pijn te verminderen of weg te werken. Die compensatie heeft ook een groot nadeel. De pijn wordt niet verminderd of weggewerkt. We nemen gewoon een andere houding aan. Hierdoor verplaatsen we vaak het probleem naar andere locaties in het lichaam. Vaak met ergere gevolgen op zware blessures, ontstekingen of chronische last. Fietsen is een symmetrische activiteit. Om de beste efficiëntie te bereiken en om de laagste kansen op blessures te beperken is het belangrijk om de fiets in één lijn met het lichaam te brengen. En niet omgekeerd.

Tijdens onze natuurlijke activiteiten zoals wandelen, lopen en rennen verandert de spanning van de fascia plantaris voortdurend.
Tijdens onze natuurlijke activiteiten zoals wandelen, lopen en rennen verandert de spanning van de fascia plantaris voortdurend.

Wat veel mensen niet weten, is dat het centraal zenuwstelsel de voeten tijdens het fietsen niet duidelijk herkent. De fascia plantaris is een bindweefselband die onder de voetzool doorloopt (in de voetboog) en de bal van de voet (de basisknokkels van de tenen) met het hielbeen verbindt. Tijdens onze natuurlijke activiteiten zoals wandelen, lopen en rennen verandert de spanning van de fascia plantaris voortdurend. Fietsen is echter een onnatuurlijke activiteit. Tijdens het neerwaarts duwen met een fietsschoen met stijve zool is er amper verandering in spanning van de fascia plantaris. Dat komt omdat er weinig of geen contact is tussen de harde zool en de voetboog.

Inlegzolen fietsschoenen

Om contact te creëren tussen de stijve binnenzool van je fietsschoen en je voetboog zijn inlegzolen voor fietsschoenen enorm belangrijk. Inlegzolen voor fietsschoenen zijn echter niet zozeer nodig voor de fysieke ondersteuning van de voetboog. Doordat ze een connectie maken tussen de voetboog en de schoenzool, zorgen ze er onrechtstreeks voor dat er betere en completere informatie over belasting en positie van de voeten wordt doorgestuurd naar het centrale zenuwstelsel. Dit verkleint bijgevolg de kans op het ontwikkelen van overbelasting en blessures. Inlegzolen voor fietsschoenen creëren in de praktijk een opwaartse druk op de fascia plantaris. Bij het naar beneden drukken van de pedaal neemt de spanning op de fascia plantaris toe naarmate de voet wordt belast. Bij het ophoog komen van de pedaal neemt de spanning op de fascia plantaris af naarmate de voet wordt ontlast. Door deze duidelijke waarneming in het centraal zenuwstelsel kan het de juiste spieren veel optimaler en gerichter aansturen.

Inlegzolen voor fietsschoenen creëren contact tussen de stijve binnenzool van je fietsschoen en je voetboog
Inlegzolen voor fietsschoenen creëren contact tussen de stijve binnenzool van je fietsschoen en je voetboog

Inlegzool fietsschoen

Heeft iedereen een inlegzool voor zijn of haar fietsschoen nodig? Neen. Medisch onderzoek wijst uit dat tot 98% van de fietsers beter gebaat is met een inlegzool voor zijn of haar fietsschoen. Doordat de meeste fietsers zonder inlegzool in de fietsschoen rijden, gaat hun lichaam compenseren zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Als je duidelijke eeltvorming of een verdikking hebt onder de basisknokkels van de tenen aan één of beide voeten kan dit er op wijzen dat er sprake is van een plaatselijke belasting of ongemak veroorzaakt door zenuwcompressie. Deze ongemakken vertalen zich in een branderig gevoel of druk in de voorvoet. Dit onaangenaam gevoel kan plots optreden en voor je beide voeten verschillend zijn.

Belangrijk om weten is dat elke voet uniek is. Elke voet heeft dus niet persé dezelfde hoogte voor voetboogondersteuning nodig. Het de inlegzool in je fietsschoen moet aan elke kant hetzelfde aanvoelen. Meestal betekent dit dezelfde hoogte, maar niet altijd.

Een correcte en gepersonaliseerde inlegzool in je fietsschoen zal er voor zorgen dat er voldoende opwaartse druk wordt uitgeoefend op de voetbogen als je rechtstaat in je fietsschoen. Tijdens het fietsen moet de druk aan de voetboog voelbaar zijn, maar het mag zeker niet oncomfortabel aanvoelen. Als de inlegzool van je fietsschoen oncomfortabel aanvoelt tijdens het fietsen, moet de inlegzool verlaagd worden. De gouden regel is als volgt: als er een oncomfortabel gevoel blijft na de eerste tien minuten van het fietsen is je inlegzool te hoog.

Steunzolen op maat

Iedere fietser is uniek qua lichaamsbouw en manier van bewegen. Ook elke voet is uniek. Daarom is het belangrijk om steunzolen op maat te laten maken. Zo is het perfect mogelijk en normaal dat je voor je beide voeten een afwijkende steunzool op maat nodig hebt. Om die reden werken we met 3D geprinte steunzolen op maat. Deze zijn immers een identieke weerspiegeling van elk van je beide voeten. Doordat ze worden gemaakt op basis van de beweging (loop- en drukmeting) en de vorm van je voet hebben deze 3D steunzolen op maat een grotere nauwkeurigheid en perfecte pasvorm tegenover de klassieke steunzolen op maat. Bijgevolg is het ook mogelijk om op een later tijdstip een nieuw paar van jouw persoonlijke steunzolen op maat te reproduceren dat 100% identiek is aan je origineel paar steunzolen op maat.

Bij het ontwikkelen van 3D steunzolen op maat wordt er gewerkt met hoogwaardige materialen waar zich vertaalt in jarenlang intensief gebruik. De 3D steunzolen op maat zijn uitermate sterk en wegen de helft minder dan traditionele gefreesde steunzolen op maat. De zachte en comfortabele bovenbekleding kan gemakkelijk worden vervangen wanneer slijtage optreedt. Hierdoor wordt de levensduur nog verder verlengd.

525-35216-medium-product2matrs005-ea1b7591374d3889.jpg

Hoe worden 3D steunzolen op maat gemaakt

Het hele proces start met het lopen over een mat boordevol sensoren. Hier worden de vereiste loop- en drukmetingen uitgevoerd. Vervolgens worden deze metingen doorgestuurd naar het labo. Hierna worden je steunzolen op maat uitgeprint met een zeer verfijnde 3D-printer en aan een uitgebreide kwaliteitscontrole onderworpen.

Het proces start met het lopen over een mat boordevol sensoren
Het proces start met het lopen over een mat boordevol sensoren

AFSPRAAK MAKEN

Heb je een vraag over fietsschoenen?

Stel ze nu aan ons in dit formulier!

af9
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie