Hoe kopieer ik zelf mijn schoenplaatjes?

Schoenplaatjes op je bestaande fietsschoenen vervangen

Alle soorten schoenplaatjes (Shimano SPD, Shimano SPD-SL, Look Keo, Speedplay Wahoo Cleats) hebben een aanduiding wat, bij een ingeklikte pedaal, het middelpunt van de as aangeeft. Deze aanduiding gebruik je als referentiepunt om de schoenplaatjes te vernieuwen of van soort pedaal te wisselen.

Hoe ga je te werk?

  • Maak je schoenen, schoenzolen, schoenplaatjes heel goed zuiver. Plak eventueel stukjes papieren tape rond de plaatjes. Zo zie je goed wat je doet en hiermee kan je vuil uit de gaten van de bouten halen. Je zal het referentiepunt ook beter zien.
    Als de puntjes niet meer duidelijk zichtbaar zijn, leg dan je nieuwe plaatje er exact bovenop. Zo kan je het puntje zelf terug aantekenen op je oude plaatjes.
Plak eventueel stukjes papieren tape rond de plaatjes.
Plak eventueel stukjes papieren tape rond de plaatjes.
  • Breng de markering (het puntje) van de schoenplaatjes over op de schoenzool (of op de tape) rechts en links. Maak nu zelf een derde referentiepunt. Dit kan bijvoorbeeld het midden van de neus van het plaatje zijn. Speedplay Wahoo Cleats hebben daar een referentiepunt wat je kan gebruiken.
  • Draai alles los. Maak eventueel onder je plaatjes alles zuiver en plaats de nieuwe plaatjes op je schoenen aan de hand van de referentiepunten.
  • Gebruik je een hoogte spacer of een wedging? Maak dan een duidelijke foto hoe deze ligt. Zorg bij het herplaatsen ervoor dat de hoogte spacer zoveel mogelijk naar voor is gebracht om het inklikken te vergemakkelijken. Wanneer je van merk of pedalen wisselt, heeft dit geen invloed op de wedging of hoogte spacer.

Ben je niet zeker of twijfel je?

Niet alleen de juiste schoen, fiets en houding zijn van cruciaal belang voor optimale prestaties en om pijn en klachten te voorkomen. Ook schoenplaatjes moeten met zorg en precisie worden ingesteld. Door fout gepositioneerde schoenplaatjes heb je geen stabiliteit en verlies je dus kostbare energie. Daarnaast kunnen foute afstellingen oneindig veel klachten geven in heel je lichaam. Ben je niet zeker of twijfel je? Wij helpen je graag verder.

AFSPRAAK MAKEN

Heb je een vraag over fietsschoenen?

Stel ze nu aan ons in dit formulier!

p28
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie